Kdo by si občas rád nepochutnal na pořádném burgeru, žejo? Za mě je tento veganský burger jeden z nejlepších, oproti kupovaným rostlinným náhražkám, které většinou obsahují hromadu tuku a minimum bílkovin a kvalitních živin. Nevím jak vy, ale já mám pokaždý největší radost z toho, když vím, že jsem použila samé dobré ingredience a burger je tak skvěle chuťově a výživově vyvážený. Veganské burgery jsou i skvělou příležitostí pro uspořádání sešlosti a seznámení přítomných s rostlinnou stravou. Tak hurá do toho! Burgery dotáhnete k dokonalosti s domácí kešunádou, tu si naprosto zamilujete♥
Budeme potřebovat:
150 g černých fazolí
150 g červených fazolí
2 střední mrkve
2 červené cibule
1 lžíce tapiokového škrobu
2 lžíce chia semínek
20 g slunečnicových semínek
4 lžíce řepkového oleje
1/2 lžičky kmínu
1/2 lžičky uzené papriky
1/2 lžičky koriandru
1/2 lžičky mořské soli
pepř
zelenina do burgeru:
červená paprika
rajče
okurek/cuketa
ledový salát
Fazole a cizrnu namočíme den předem a druhý den vaříme v čisté vodě po dobu hodiny, dokud nebudou luštěniny měkké. Během varu můžeme vyměnit vodu pro lepší stravitelnost. Mezitím si nakrájíme na drobno cibuli a nastrouháme na jemno mrkev a společně restujeme na oleji, na závěr přidáme slunečnicová semínka a společně ještě restujeme. Chia semínka smícháme se šesti lžícemi vody, aby se nám vytvořil chia gel, který nám zároveň poslouží i jako pojidlo. Poté vložíme do mixéru uvařené luštěniny, restovanou zeleninu, tapiokový škrob, koření a gel z chia semínek a mixujeme. Pokud je potřeba přidáme trochu vody. Při mixování dáváme pozor na konzistenci, musí zůstat struktura, aby se daly tvarovat burgery. Poté už jenom tvoříme placky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů po dobu 45 minut. To je ta zdravější varianta. Burgery jde i restovat na pánvi z obou stran, za použití většího množství oleje, aby se nepřipálily. Burgery servírujeme s domácí kešunádou, domácími bulkami a čerstvou zeleninou. Dobrou chuť♥