Brownies z batátů a ještě celé čokoládové? Ano! Tuhle dobrotu si naprosto zamilujete a budete na ní závislý, to vám zaručuju♥ Díky kombinaci sladkých brambor, banánu a kokosového oleje je brownies krásně vláčné a vynikne jeho čokoládová chuť. Příprava nezabere dlouho a v troubě je během pár minut hotovo. Navíc tento desert si mohou dopřát i vyznavači bezlepkových dobrot. Kdo má doma výkonný mixér, tak neváhejte si připravit domácí bezlepkovou mouku, která vás přijde na minimum peněz oproti kupovaným bezlepkovým směsím na pečení.
Budeme potřebovat:
250 g oloupaného batátu
150 g pohankové mouky
100 g rýžové mouky
100 g kokosového oleje
100 g hořkého 20% kakaa
250 ml sojového mléka
50 g třtinového cukru
20 g vanilkového cukru
střední banán
lžičku kypřícího prášku bez fosfátů
špetka himalájské soli
200 g lesních plodů na ozdobení
Oloupeme si batát, pokrájíme na menší kostky a uvaříme do měkka přibližně dvacet minut. Mezitím si připravíme mouku, do mixéru vložíme pohanku a postupně mixujeme dokud nebude uplně hladká. To samé uděláme s jasmínovou rýží, kterou mixujeme o trochu déle jak pohanku, protože je tvrdší. Hotovou směs prosejeme přes sýto do misky, abychom zachytili hrubé části. Poté přidáme ostatní suché ingredience, kakao, špetku soli, kypřící prášek a cukr, který si můžeme předtím rozmixovat, aby nám pak nekřoupal mezi zuby. Uvařený batát vložíme spolu s banánem do mixéru a mixujeme do hladka, poté přidáme suché ingredience, které máme připravené v míse a mixujeme dokud se směs nepropojí. Do umixované směsi přidáme kokosový olej a rostlinné mléko a mixujeme dokud nezískáme vláčnou a krémovitou konzistenci těsta. Formu si vytřeme kokosovým olejem, lehce poprášíme rýžovou moukou, rovnoměrně nalijeme hotovou směs a posypeme lesním ovocem. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme 25 až 30 minut dle vlastností dané trouby. Podáváme vychladlé, dobrou chuť♥
