Veganská vánočka

Co by to bylo za vánoční čas, kdyby chyběla vánočka, která provoní celý dům? Jednu takovou zlatavou veganskou vánočku jsem si upekla už i letos na první adventní neděli. Recept najdete i v mé kuchařce Fitness Brokolice v kuchyni, a protože ráda zkouším, tuhle verzi jsem si ještě maličko upravila. Ani tato nebude ochuzena o zdravější variantu, tak hurá nato!

 

Potřebujeme:
  • 250g špadlové celozrnné mouky
  • 250g pšeničné hladké mouky
  • 2 větší lžíce sójové mouky
  • 80g tmavého třtinového cukru
  • 90g rostlinného tuku (rama oříšková, kokosový olej)
  • 20g sušeného droždí
  • 200ml rostlinného mléka (sójové, mandlové)
  • 100g vlašských oříšků
  • 100g brusinek
  • 1 banán

Ve větší míse si smícháme mouky s cukrem. Založíme si kvásek, do hrnečku nasypeme droždí a přidáme lžičku cukru, zalijeme trochou vlažného mléka a důkladně promícháme. Zatím co se nám tvoří kvásek, připravíme si brusinky a oříšky, které můžeme částečně pokrájet. Do mísy s ingrediencemi přidáme tuk, rozmačkaný banán, brusinky a část ořechů, zalijeme kváskem a rostlinným mlékem. V míse všechny ingredience promícháme a vyhněteme v nelepivé těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě přibližně dvě hodiny. Až bude těsto vykynuté, rozdělíme ho na šest stejných dílů, z kterých vyválíme provazy o délce plechu. Ze tří provazů upleteme hlavní cop, který bude tvořit spodek vánočky a přemístíme ho na plech vyložený pečicím papírem. Cop posypeme částí oříšků a druhou část si necháme na cop druhý. Ten spleteme ze dvou provazů těsta a položíme na ořechovou vrstvu, kterou posypeme zbylými oříšky. Na závěr položíme poslední díl copu, který můžeme lehce zatočit a potřeme směsí moučkového cukru s mlékem. Konce vánočky přimáčkneme k sobě a propíchneme špejlí, i v jejím středu, aby se nerozjela do stran. Vánočku pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 10 minut, dle výkonu trouby, poté stáhneme teplotu na 160 stupňů a pečeme dalších 20 minut. V průběhu pečení vánočku kontrolujeme a případně si teplotu a čas upravíme, podle typu trouby. Po upečení vánočku lehce poprášíme cukrem a po vychladnutí nakrojíme❤️

Leave a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *