Špaldové perníčky

Voňavé perníčky, které k Vánocům prostě patří! Když se snoubí vůně skořice, anýzu, hřebíčku a kardamomu, vznikne neodolatelná kombinace, která je typická právě pro perníčky ve vánočním období. Nejsou náročné na přípravu a chutnají naprosto božsky. Já pečením perníčků většinou začínám a naladím se tak na tu správnou atmosféru.

Potřebujeme:
  • 300g špaldové celozrnné mouky
  • 70g tmavého třtinového cukru
  • 80g kokosového oleje
  • 20g strouhaného kokosu
  • 1 lžíce chia semínek
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 1 banán

 

Nejprve si nasypeme suché ingredience do mísy, mouku, cukr, kokos, perníkové koření a jedlou sodu. Chia semínka přendáme do sklenice, přidáme 5 lžic vody, promícháme a necháme odstát. Přibližně po 10 minutách by se nám měl vytvořit chia gel, který bude spolu s banánem fungovat jako pojivo těsta. Poté do mísy přidáme tuk, chia gel a rozmačkaný banán, vše promísíme a vypracujeme v nelepivé těsto, které se nebude trhat. Těsto zabalíme do fólie a necháme pár hodin odpočinout na chladném místě. Až je těsto odležené, rozdělíme si ho na části, z kterých si postupně vyválíme těsto o výšce přibližně půl centimetru. Pak už jenom vykrajujeme formičkami perníčky dle libosti, srdíčka, kočičky, zvonečky, hvězdičky, zkrátka co vás baví. Perníčky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů přibližně 8 minut. V průběhu perníčky kontrolujeme a případně upravíme délku pečení v závislosti na typu trouby. Perníčky necháme vychladnout a skladujeme na suchém místě v uzavíratelné nádobě❤️

 

 

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *