Šopák s tofu sýrem

Šopský salát byl vždycky můj favorit. Čerstvá zelenina, zálivka z olivového oleje, citrónu a pepře a také oblíbený balkánský sýr. S přechodem na rostlinnou stravu, jsem ale začala řešit alternativu k balkánskému sýru, tak aby salát nestrádal a byl to prostě šopák se vším všudy. Tak mě napadlo vyrobit si svůj vlastní veganský tofu balkán a sklidil úspěch! Musim říct, že po chuťové stránce mi přijde opravdu skvělý a nemám tak pocit, že bych se ochuzovala o nějaké chutě.

Co budeme potřebovat:

Salát

2 okurky

5 rajčat

žlutá paprika

červená paprika

zelená paprika

50 g rukoly

20 g pekanových oříšků

Zeleninu omyjeme, pokrájíme na větší kostky a vložíme do mísy. Přidáme rukolu, pekanové oříšky, naložený tofu balkán a na závěr zalijeme zálivkou a salát promícháme. Podáváme buď samostatně nebo s rýžovými nudlemi či plátkem dobrého žitného chleba.

 

Tofu balkán

2 balení tofu natural (180 g balení)

12 g himalájské soli

2 lžičky sušeného tymiánu

2 lžičky sušeného česneku

lžíci olivového oleje

Tofu si pokrájíme na kostky a vložíme do uzavíratelné nádoby. Přidáme sůl, tymián, česnek a olivový olej, vše důkladně promícháme, uzavřeme víčkem a necháme odložit, aby se prolnuly chutě.

Zálivka

3 lžíce olivového oleje

50 ml citrónové šťávy

špetka soli

pepř

Na zálivku použijeme olivový olej, citrónovou šťávu, špetku soli a pepře a důkladně rozmixujeme. Tahle metoda se mi osvědčila, protože mixováním se olej s citrónovou šťávou krásně propojí a vznikne tak výborná domácí zálivka, která je zdravá.

 

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *