Šopský salát byl vždycky můj favorit. Čerstvá zelenina, zálivka z olivového oleje, citrónu a pepře a také oblíbený balkánský sýr. S přechodem na rostlinnou stravu, jsem ale začala řešit alternativu k balkánskému sýru, tak aby salát nestrádal a byl to prostě šopák se vším všudy. Tak mě napadlo vyrobit si svůj vlastní veganský tofu balkán a sklidil úspěch! Musim říct, že po chuťové stránce mi přijde opravdu skvělý a nemám tak pocit, že bych se ochuzovala o nějaké chutě.
Co budeme potřebovat:
Salát
2 okurky
5 rajčat
žlutá paprika
červená paprika
zelená paprika
50 g rukoly
20 g pekanových oříšků
Zeleninu omyjeme, pokrájíme na větší kostky a vložíme do mísy. Přidáme rukolu, pekanové oříšky, naložený tofu balkán a na závěr zalijeme zálivkou a salát promícháme. Podáváme buď samostatně nebo s rýžovými nudlemi či plátkem dobrého žitného chleba.
Tofu balkán
2 balení tofu natural (180 g balení)
12 g himalájské soli
2 lžičky sušeného tymiánu
2 lžičky sušeného česneku
lžíci olivového oleje
Tofu si pokrájíme na kostky a vložíme do uzavíratelné nádoby. Přidáme sůl, tymián, česnek a olivový olej, vše důkladně promícháme, uzavřeme víčkem a necháme odložit, aby se prolnuly chutě.
Zálivka
3 lžíce olivového oleje
50 ml citrónové šťávy
špetka soli
pepř
Na zálivku použijeme olivový olej, citrónovou šťávu, špetku soli a pepře a důkladně rozmixujeme. Tahle metoda se mi osvědčila, protože mixováním se olej s citrónovou šťávou krásně propojí a vznikne tak výborná domácí zálivka, která je zdravá.