Mango sticky rice

Poprvé jsem ochutnala mango sticky rice na cestách v Asii a hned jsem věděla, že se stane mým oblíbeným sladkým jídlem i u nás v Čechách. Nejdůležitější je vždycky vybrat správně zralé mango, to v našich podmínkách, kdy jsme odsouzeni pouze na supermarket, není zrovna jednoduché. Nejlépe sehnat mango pěkně zralé, ale pokud se nám tak nepodaří, můžeme ho nechat doma dva tři dny dojít. Lepivou rýži najdeme většinou v asijských obchůdcích.

Mango sticky rice

Potřebujeme:

1 zralé mango

200 g lepkavé rýže

300 ml kokosového mléka

3 lžíce kokosového cukru

sezam

špetka soli

Lepkavou rýži namočíme přes noc a druhý den slijeme a propláchneme studenou vodou. Rýži poté připravujeme na páře nebo pokud máte doma rýžovar, tak můžete za pomoci plátýnka a sítka připravit rýži i tam. Do hrnce nalijeme přibližně 800 ml vody a vložíme sítko s rýží. V průběhu varu hlídáme dostatek vody a případně dolijeme. Vaříme přibližně 25 – 30 minut dokud není rýže měkká. Mezitím si zahřejeme na mírném plameni kokosové mléko, přidáme cukr, špetku soli a promícháme. Uvařenou rýži promícháme s větší částí kokosového mléka a necháme odstát pod pokličkou, aby se prolnuly všechny chutě. Zbylou část mléka si necháme na závěr na zalití. Mezitím si oloupeme mango a nakrájíme na plátky. Servírujeme v mističkách, kopeček rýže, který můžeme posypat lehce sezamem a s plátky manga. Na závěr ještě zalijeme trochou kokosového mléka a můžeme podávat♥

Leave a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *