Loupáčkům s domácím mandlovým kakaem se nedá odolat a jsou ideální volbou pro dlouhá víkendová rána. Klasické loupáky jsem milovala už jako malá a to my zůstalo až doteď, s tou vyjímkou, že teď si peču svoje vlastní veganské loupáčky. Dříve jsem většinou dala za vděk kupovaným, které byly fajn, ale domácí jsou prostě boží. 😀 Příprava nezabere dlouho a výsledek je doslova k nakousnutí, to mi věřte! Samozřejmě, že nesmí chybět ani mák na posypání, to už je taková klasika bez které by to nešlo♥
Budeme potřebovat:
200 g celozrnné špaldové mouky
100 g pohankové mouky
160 ml mandlového mléka
2 lžíce chia semínek
2 lžíce kokosového oleje
12 g kvasnic (balíček)
3 lžíce třtinového cukru
4 g mořské soli
mák na posypání
V míse smícháme všechny ingredience, mouku, rostlinné mléko, olej, kvasnice, chia gel, který vytvoříme smícháním chia semínek se 4 lžícemi vody, cukr, sůl a důkladně vymícháme. Poté necháme odležet pod utěrkou a kynout nejlépe na teplém místě přibližně hodinu. Když máme těsto vykynuté rozdělíme si ho na přibližně stejně veliké bochánky, z kterých následně tvarujeme loupáčky. Jednotlivé bochánky vyválíme na obdelníkové pláty, které potom rulujeme a konce zahneme do tvaru loupáčku. Takto připravené loupáčky položíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme kokosovým olejem a posypeme mákem, kterým nemusíme šetřit. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů po dobu 15 až 20 minut. Dobrou chuť♥