Hummus je pro mě jedno z nejlepších jídel připravených z cizrny (římského hrachu). Je chutný, výživný, zkrátka bezkonkurenční! Potřebujete jenom pár správných ingrediencí a mňamka je na světě. Hummus si oblíbila i moje rodina, když jsem ho začala připravovat na rodinné oslavy a sešlosti, všem okamžitě zachutnal a naprosto si ho zamilovali♥ Cizrna je navíc jedna z nejuniverzálnějších luštěnin, kterou lze použít na slané i sladké verze pokrmů. V hummusu by neměla chybět sezamová pasta tahini a římský kmín, které podtrhují jeho chuť a dělají hummus hummusem! Jako příjemný bonus je, že příznivě ovlivňuje naše zdraví a dodá nám potřebné živiny.
Potřebujeme:
250 g cizrny (suché)
30 ml tahini
50 ml citrónové šťávy
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky římského kmínu
5 g mořské soli
150 ml – 200 ml vody
Cizrnu si přes noc namočíme, druhý den slijeme vodu a vaříme v nové přibližně hodinu dokud nebude cizrna měkká Během varu můžeme ještě slít vodu, aby byla cizrna lépe stravitelná a zmírnily se tak nadýmací účinky. Po uvaření cizrnu propláchneme studenou vodou a vložíme do mixéru spolu s ostatními ingrediencemi. Potom už jenom mixujeme do požadované jemné konzistence. Pokud se nám hummus bude zdát příliš hutný, můžeme ještě přidat trochu vody. Hummus podáváme se zeleninou či kouskem dobrého celozrnného pečiva. Mě se osvědčila i kombinace s rýžovými nudlemi, kukuřičnými penne či obilnými plackami.