Kokosové kari

Kombinace lahodného kokosového mléka a oříškové chuti cizrny vám zaručeně zvedne náladu i v těch nejpochmurnějších dnech. Tohle jídlo inspirované Asií je skvěle pikantní a nejlépe chutná pěkně horké spolu v kombinaci s jasmínovou rýží. Navíc je naprosto vynikající, zdravé a plné vitamínů a živin. Kokosové mléko používám většinou to z plechovky, které je hutné na povrchu. Lze si vyrobit i svoje domácí kokosové mléko, ale musíme si dávat pozor, aby bylo dostatečně husté a nebylo příliš vodové.

 

Budeme potřebovat:

200 g cizrny

3 červené cibule

2 mrkve

červená paprika

zelená paprika

cuketa

plechovka kokosového mléka (400 ml)

3 lžíce kokosového oleje

2 stroužky česneku

kousek zázvoru (10 cm)

2 lžičky kari koření

lžička garam masala

chilli paprička

10 g mořské soli

pepř

 

Cizrnu přes noc namočíme, druhý den vyměníme vodu a vaříme přibliždně hodinu než bude cizrna měkká. Během varu můžeme vyměnit vodu za čistou, aby byla cizrna lépe stravitelná a zmírnily se tak účinky nadýmání. Na pánvi rozehřejeme kokosový olej a restujeme na něm kousky cibule. Po třech minutách přidáme nakrájenou cuketu, papriku, tenká kolečka mrkve a společně restujeme. Na závěr přilijeme kokosové mléko, které po otevření rozmícháme, poté přidáme  kari koření, sůl, pepř a najemno nastrouhaný česnek se zázvorem a nadrobno nasekanou chilli papričku. Vše promícháme a necháme probublat při mírné teplotě pod pokličkou.

 

 

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *