Kombinace lahodného kokosového mléka a oříškové chuti cizrny vám zaručeně zvedne náladu i v těch nejpochmurnějších dnech. Tohle jídlo inspirované Asií je skvěle pikantní a nejlépe chutná pěkně horké spolu v kombinaci s jasmínovou rýží. Navíc je naprosto vynikající, zdravé a plné vitamínů a živin. Kokosové mléko používám většinou to z plechovky, které je hutné na povrchu. Lze si vyrobit i svoje domácí kokosové mléko, ale musíme si dávat pozor, aby bylo dostatečně husté a nebylo příliš vodové.
Budeme potřebovat:
200 g cizrny
3 červené cibule
2 mrkve
červená paprika
zelená paprika
cuketa
plechovka kokosového mléka (400 ml)
3 lžíce kokosového oleje
2 stroužky česneku
kousek zázvoru (10 cm)
2 lžičky kari koření
lžička garam masala
chilli paprička
10 g mořské soli
pepř
Cizrnu přes noc namočíme, druhý den vyměníme vodu a vaříme přibliždně hodinu než bude cizrna měkká. Během varu můžeme vyměnit vodu za čistou, aby byla cizrna lépe stravitelná a zmírnily se tak účinky nadýmání. Na pánvi rozehřejeme kokosový olej a restujeme na něm kousky cibule. Po třech minutách přidáme nakrájenou cuketu, papriku, tenká kolečka mrkve a společně restujeme. Na závěr přilijeme kokosové mléko, které po otevření rozmícháme, poté přidáme kari koření, sůl, pepř a najemno nastrouhaný česnek se zázvorem a nadrobno nasekanou chilli papričku. Vše promícháme a necháme probublat při mírné teplotě pod pokličkou.