Dýňový hummus je variace na klasický hummus z cizrny, který je poměrně rozšířený a skvěle si na obouch pochutnáte. Hodí se jako pomazánka k pečivu, ale i jako zdravý dip k zelenině, kdy můžete mlsat bez výčitek svědomí. Na přípravu dýňového hummusu se hodí použít dýni máslovou, která má po upečení ideální jemnou konzistenci.
Budeme potřebovat:
střední máslovou dýni
3 stroužky česneku
2 lžičky sušeného tymiánu
4 lžíce olivového oleje
lžička rozmarýnu
7 g mořské soli
pepř
Dýni rozkrojíme na půlku, abychom měli dvě poloviny, které dáme na plech vyložený pečicím papírem a zakápneme olivovým olejem. Poté okořeníme tymiánem, rozmarýnem, prolisovaným česnekem, solí a špetkou pepře a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů po dobu 45 minut. Až bude dýně měkká a lehce zlatavá, necháme ji vychladnout a poté vydlabeme lžící vnitřek a vložíme do mixéru. Mixujeme dokud nezískáme krásně jemnou konzistenci a pokud je potřeba přidáme trochu vody a zakápneme ještě olejem. Na závěr ochutnáme a dle potřeby dochutíme solí a pepřem. Podáváme s opečeným žitným chlebem a dýňový hummus zakápneme olejem a posypeme sezamovými a dýňovými semínky. Kdo má rád sušená rajčata, může si je přidat do hummusu. Dobrou chuť♥
