Dýňová polévka

Dýňovou polévku naprosto zbožňuju. Je tak skvěle krémová a ta její barva je geniální. Připravuji ji obzvláště v období podzima, kdy je dýňová sezóna a kolikrát mi zbydou zásoby až do zimy. Navíc se jedná o velmi zdravou potravinu s řadou minerálů a prospěšných látek. K dýňové polévce se hodí lehce opražená dýňová semínka či křupavé krutonky.

 

Potřebujeme:

1 střední dýni hokaido

2 větší cibule

1 větší brambor

3 lžíce olivového oleje

2 stroužky česneku

dýňová semínka

5 g himalájské soli

pepře

 

Dýni rozpůlíme, rozkrájíme na větší kostky a vydlabeme semínka. Cibuli si oloupeme, pokrájíme na menší kousky a restujeme na oleji do zezlátnutí. Poté přidáme dýni, po chvilí podlijeme trochou vody a společně dusíme do změknutí. Oloupeme si bramboru, pokrájíme na kostky, přidáme do hrnce a přilijeme litr vody. Celé povaříme přibližně 15 minut a poté rozmixujeme do jemna. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, promícháme a povaříme ještě pět minut na mírném plameni. Na závěr si zlehka opražíme na suché pánvi dýňová semínka a posypeme nimi polévku na talíři. Při podávání můžeme zakápnout i rostlinnou smetanou.

 

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *