Cizrna je prostě můj luštěninový favorit♥ Receptů z cizrny tady postupně najdete spousta, a to i na sladké verze pokrmů ve formě muffinů či krtkova dortu. Cizrnu na paprice nejraději připravuji s domácím mandlovým či kešu mlékem, které vytvoří dokonale krémovou omáčku. Aby byla cizrna opravdu měkká, je dobré na začátku varu přidat do hrnce lžičku jedlé sody, nejen že se uvaří rychleji, ale bude skvěle měkká a lépe stravitelná. Já si nejraději namočím večer půl kila cizrny a druhý den buď vše uvařím nebo si část syrové cizrny oddělím a použiju na přípravu falafelu. A teď už šup na recept!

Pořebujeme:
250 g cizrny (suché)
1 l mandlového/kešu mléka
1 žlutou papriku
1 červenou papriku
1 cuketu
1 pórek
3 mrkve
2 petržele
3 lžíce rýžového oleje
3 lžičky sladké papriky
10 g soli
pepř
Cizrnu si namočíme den předem, druhý den vyměníme vodu a vaříme do změknutí, tedy přibližně hodinu. Během varu ještě můžeme vyměnit vodu za čistou, aby jsme zmírnily nadýmavé účinky, případně přidáme již zmiňovanou sodu. Omyjeme si zeleninu, pokrájíme pórek, mrkev, petržel a společně restujeme na oleji v hlubokém hrnci než bude zelenina opečená a měkká. Poté přilijeme do hrnce se zeleninou část rostlinného mléka a rozmixujeme v mixéru na jemno. Až bude cizrna uvařená, slijeme ji, propláchneme studenou vodou, přidáme do hrnce společně s omáčkou a zalijeme zbytkem mléka. Na závěr přidáme pokrájenou papriku a cuketu, koření, vše důkladně promícháme a necháme probublat na mírném plameni. Poté necháme chvíli odstát pod pokličkou a mezitím si uvaříme jasmínovou rýži. Podáváme teplé, to chutná nejlépe!