Čočka se řadí mezi luštěninové favority a obzvláště černá čočka beluga je lahodná a její jemná oříšková chuť zachutná každému. Navíc je skvělým zdrojem bílkovin a ostatních významných minerálních látek. Obsah bílkovin na 100 g černé čočky je 24 %, což je téměř srovnatelné s kuřecím masem, které obsahuje 27 g bílkovin na 100 g. Další důkaz, že bílkoviny nejsou obsažené jenom v mase, ale jejich výborný zdroj je právě v luštěninách. Já sem si ji zamilovala v kombinaci s domácím kešu mlékem, které ještě podtrhne její oříškovou chuť. V kombinaci s krémovou chutí kešu mléka a ostrou chilli papričkou si toto jídlo naprosto zamilujete.
Budeme potřebovat:
200 g čočky beluga
200 g rýže basmati
150 g kešu oříšků
2 lžičky lahůdkového droždí
chilli paprička
2 stroužky česneku
limetka
8 g mořské soli
pepř
Čočku propláchneme a vaříme ve vodě po dobu 25 až 30 minut dokud nebude měkká. V průběhu varu čočku kontrolujeme a případně dolijeme vodu nebo naopak přebytečnou vodu na závěr slijeme. Mezitím si připravíme domácí kešu mléko, kešu oříšky si namočíme předem do vody, pokud máme výkonný mixér nemusíme je namáčet. K oříškům přidáme 300 ml vody a mixujeme dokud nezískáme jemnou konzistenci a krémovité kešu mléko. Do uvařené čočky zamícháme prolisovaný česnek, lahůdkové droždí, sůl, pepř, limetkovou šťávu, kousek nasekané chilli papričky a zalijeme kešu mlékem. Čočku podáváme s rýží basmati, kterou vaříme přibližně 15 minut v osolené vodě. Rýži při podávání můžeme posypat černým sezamem, dobrou chuť♥