Černá čočka s kešu mlékem

Čočka se řadí mezi luštěninové favority a obzvláště černá čočka beluga je lahodná a její jemná oříšková chuť zachutná každému. Navíc je skvělým zdrojem bílkovin a ostatních významných minerálních látek. Obsah bílkovin na 100 g černé čočky je 24 %, což je téměř srovnatelné s kuřecím masem, které obsahuje 27 g bílkovin na 100 g. Další důkaz, že bílkoviny nejsou obsažené jenom v mase, ale jejich výborný zdroj je právě v luštěninách. Já sem si ji zamilovala v kombinaci s domácím kešu mlékem, které ještě podtrhne její oříškovou chuť. V kombinaci s krémovou chutí kešu mléka a ostrou chilli papričkou si toto jídlo naprosto zamilujete.

Budeme potřebovat:

200 g čočky beluga

200 g rýže basmati

150 g kešu oříšků

2 lžičky lahůdkového droždí

chilli paprička

2 stroužky česneku

limetka

8 g mořské soli

pepř

 

Čočku propláchneme a vaříme ve vodě po dobu 25 až 30 minut dokud nebude měkká. V průběhu varu čočku kontrolujeme a případně dolijeme vodu nebo naopak přebytečnou vodu na závěr slijeme. Mezitím si připravíme domácí kešu mléko, kešu oříšky si namočíme předem do vody, pokud máme výkonný mixér nemusíme je namáčet. K oříškům přidáme 300 ml vody a mixujeme dokud nezískáme jemnou konzistenci a krémovité kešu mléko. Do uvařené čočky zamícháme prolisovaný česnek, lahůdkové droždí, sůl, pepř, limetkovou šťávu, kousek nasekané chilli papričky a zalijeme kešu mlékem. Čočku podáváme s rýží basmati, kterou vaříme přibližně 15 minut v osolené vodě. Rýži při podávání můžeme posypat černým sezamem, dobrou chuť♥

 

 

 

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *